IN 4 STAPPEN NAAR EEN STERK MERK
Een sterk merk wordt bepaald door een unieke identiteit. De uitdaging zit in het vertalen van die unieke kenmerken. Je legt de focus op de 3 kernelementen van een sterk merk. De elementen die het succes bepalen: Herkenbaarheid, consistentie en onderscheidend vermogen. Hoe je dit eenvoudig doet? Wij leggen het je uit in 4 stappen.
3 KERNELEMENTEN
Herkenbaarheid
Herkenbaarheid! Oftewel: “te herkennen”, “kennen” en “bekend, vertrouwd zijn met”. Waarom wil je dat als merk ontwikkelen? Simpel: herkenbaarheid zorgt er in principe voor dat je potentiële, nieuwe én bestaande klanten geen tweede keer (of hopelijk helemáál niet meer) na hoeven te denken over jouw merk en je producten. Met al (yes, ál) je merk-uitingen nestel je je in het onderbewuste van je publiek. Sterker nog of het nu je intentie was, of niet: die associatie is zo gemaakt.
Consistentie
Het is lastig om op te vallen in een markt met hoge concurrentie. Het is dan belangrijk om onderscheidend te zijn, focus je op je eigen merk. Je merk consistentie is de manier om je klanten te laten zien waarom jij echt uniek bent. Merk consistentie creëren door het gebruik van je logo, je font en kleuren in alle online kanalen, terwijl je ook nog de merkboodschap overbrengt, is heel belangrijk.
Onderscheidend vermogen
Ieder merk probeert een unieke positie in te nemen ten opzichte van de concurrentie. Dit kan op basis van duidelijke kenmerken zoals kwaliteit, prijs of service, het kunnen ook andere onderscheidende factoren zijn. Online zijn er extra uitdagingen, deels door de omvang van het wereldwijde web en deels door het vaak onpersoonlijke karakter van het internet. Het ontwerp en de indeling van een website kan het verschil maken, maar de unieke kenmerken kunnen ook puur promotioneel of op basis van dienstverlening zijn. Denk aan het aantal volgers en service via social media, een live chat, of video handleidingen op de site van een bouwmarkt.
HET 4 STAPPENPLAN
1. Kritisch op je kernwaarden
Begin bij jezelf. Een merk heeft de meeste overtuigingskracht als het een in elkaar verweven geheel is. Voordat je met branding aan de slag gaat, is het belangrijk om jouw merk eens goed onder de loep te nemen. Je komt er achter waar kansen liggen, als je kritisch naar je merk durft te kijken. Straalt jouw merk ook echt uit waar het voor staat? Willen klanten met jouw merk geassocieerd worden?
Ben je wie je zegt dat je bent? Dit soort vragen helpen om hier eens goed van een afstand naar te kijken. Denk hierbij in de breedste vorm, van huisstijl tot sociale kanalen, medewerkers en de inrichting van een kantoor.
2. Jouw unieke kenmerken
Begrijp dat een merk de indruk is die je achterlaat bij klanten, nadat er contact is geweest. Je wilt natuurlijk niets liever dan, dat jouw merk opvalt en contact maken met de doelgroep. Hoe kan je de zichtbaarheid en herkenbaarheid van jouw merk verbeteren? Dit doe je door te differentiëren. Stap af van de volgzame mentaliteit en wees uniek! Hoe wil je er anders uitspringen als jouw boodschap en merkidentiteit hetzelfde is als die van jouw concurrenten? Een merk is pas sterk als je weet dat het ertoe doet, voor jezelf en anderen in deze samenleving.
3. Afstemming op je doelgroep
Afstemming van je merk op je doelgroep is van groot belang voor het creëren van een sterk merk. Door kennis te hebben van je doelgroep kun je gericht je merkpositionering en identiteit aanpassen, waardoor je jezelf onderscheidend opstelt ten opzichte van concurrenten. Een goede afstemming zorgt ervoor dat je merk herkenbaar en consistent is voor je doelgroep en dat zorgt op zijn beurt weer voor een sterk en herkenbaar merk. Investeer daarom tijd en middelen in het begrijpen van je doelgroep en pas je merkidentiteit hierop aan.
4. Positionering van je merk
Bij merkpositionering draait het allemaal om hóe jij jouw merk in de markt gaat zetten. Zie het als een vertrekpunt voor alle communicatie rondom branding. Succesvolle merken zijn herkenbaar en positioneren zich origineel en consistent. Met merkpositionering wil je een verbinding creëren tussen jouw merk en de doelgroep. Zorg dat bij deze stap een aantal dingen helder zijn. Wie is je doelgroep? En wat zijn hun behoeften? Waarom koopt de doelgroep juist jouw dienst of product? Keuzes voor merken worden namelijk gemotiveerd door behoeften. Zodra je dit helder hebt kan je jouw merk scherp gaan positioneren.
Het is de bedoeling dat jouw merk een plek in gaat nemen in het hoofd en hart van jouw doelgroep. Koppel je merk daarom naast functionele waarden ook aan emotionele waarden. Dit zorgt voor een diepere verbinding, wat ervoor zorgt dat de doelgroep zich met jouw merk wil associëren.
In 4 stappen snel aan de slag
Bouw je merk sterk
Het 4 stappen proces is een eenvoudige methodiek om een sterk merk te bouwen. In de eerste stap bepaal je de kernwaarden van het merk, in de tweede stap onderscheid je jezelf met unieke kenmerken. Daarna bepaal je de doelgroep en in de laatste stap stel je de positionering van het merk vast. Zo creëer je een onderscheidende identiteit met een sterk merk. Hierdoor zal jouw merk een duidelijke uitstraling hebben naar jouw doelgroep.